top of page

Hierdoor bouw je vertrouwen op in een relatie

Vertrouwen is de basis van een gezonde relatie, maar geen vanzelfsprekendheid. Vertrouwen groeit in de loop van tijd door elke keer opnieuw dit gevoel te versterken. Volgens John Gottman, wetenschapper en relatietherapeut, speelt de mate waarin partners reageren op elkaars bids for connection hier een belangrijke rol in.

Bids for connection zijn de kleine momentjes waarop je partner op een subtiele wijze je aandacht vraagt, en op die manier een moment van verbinding creërt. Het moment ’s ochtends aan de koffie wanneer je partner een stukje uit de krant voorleest, is hier een voorbeeld van. Of wanneer je samen de hond uitlaat en je partner zegt: “Wat is het heerlijk weer!”.


Dit soort momenten lijken klein en niet zo belangrijk, maar elke bid geeft je de keuze: bouw je aan intimiteit, verbinding en vertrouwen, of laat je dit moment liggen?

Niet op een bid for connection ingaan kan op twee manieren:


1) Je negeert het en geeft geen reactie

2) Je reageert afwijzend, bijvoorbeeld door te zeggen: “Zie je niet dat ik aan het lezen ben?”


Dit kan natuurlijk wel eens gebeuren. Soms zit je met je hoofd ergens anders en heb je geen tijd of aandacht voor je partner, en dat is oke. Maar gebeurt dit te vaak, dan brokkelt het gevoel van vertrouwen en connectie af. Gottman heeft in zijn uitgebreide onderzoek naar koppels het volgende ontdekt: koppels die 6 jaar na hun huwelijk nog samenzijn, reageren 86% van de tijd positief (met aandacht en interesse) op de bids van hun partner. Bij koppels die na 6 jaar niet meer bij elkaar waren, zag Gottman dat deze stellen slechts in 33% van de gevallen op elkaars bids reageerden.


Wanneer je weet dat die niet veelzeggende opmerking tijdens het ontbijt eigenlijk een vraag om connectie en interactie was, en wat de betekenis van dit moment is, verandert dit misschien hoe je in het vervolg hierop reageert. Toon je interesse, dan is dit ook wat je partner zal zien: hey, mijn partner luistert naar mij, ziet mij en heeft belangstelling voor mij. Ik doe ertoe. De implicatie van het kleine moment is dus groter dan je wellicht zou verwachten. Elke keer wanneer je met aandacht en liefde reageert op je partner’s bids, bouw je aan de intimiteit, verbinding en het vertrouwen in je relatie.
bottom of page