top of page

Verlangen in langdurige relaties

Hoe kan verlangen en lust in het begin van een relatie zo vanzelfsprekend zijn, om dan – naarmate de weken in maanden veranderen – zo tragisch af te nemen? Hoe kunnen we grip krijgen op ons verlangen, dit cultiveren? Hoe kunnen we nog spanning voelen bij de partner van wie we elk moedervlekje en elk lijntje kunnen dromen? Als deze ervaring zo universeel is, is het dan überhaupt wel mogelijk om verlangen levend te houden in langdurige relaties?De maatschappij leert ons vooral dat seks en verlangen natuurlijk moeten komen. Je voelt verlangen of je voelt het niet en de seks is goed of het is dat niet. Je eigen invloed hierop wordt geminimaliseerd. En wanneer je wel heel hard moet werken om betere seks te ervaren, of meer verlangen te voelen, lijkt dit te impliceren dat er of iets mis is met jou, met de ander, of met jullie combinatie.


Een enigszins deprimerend en vooral demotiverend beeld inderdaad, want de enige optie die je nog rest is jezelf neerleggen bij het feit dat verlangen afwezig is. Maar dit hoeft niet zo te zijn. Wanneer we onze kijk op verlangen veranderen en dit zien voor wat het is, wordt ons ook duidelijk hoe we meer verlangen kunnen ervaren.


Dus wat is dan verlangen? Verlangen is seksuele energie die vrij door je lichaam stroomt. Deze energie kunnen we opwekken en sturen – door ons lichaam, maar ook tussen twee lichamen. In tantra wordt op verschillende manieren over energie nagedacht. Seksuele energie, of kundalini energie, wordt gezien als levensenergie. Als de kwaliteit die ons het gevoel geeft van vitaliteit, de bron van inspiratie, creatie en – inderdaad – passie. Daarnaast wordt masculine en feminine energie, of yang en yin, onderscheiden. Masculine energie is daadkrachtig, gefocust, penetratief, assertief, doelgericht, steady en naar buiten gericht. Het is de spaceholder. Feminine energie is receptief, langzaam, subtiel, fluctuerend, passief, procesgericht, breed gefocust en naar binnen gericht. Hoewel de termen masculine en feminine energie gendered klinken, staat dit volledig los van geslacht. Beide energieën stromen door ieder individu. Sommige mensen hebben heel duidelijk een essentie: zij zijn het meest comfortabel in hun masculine ofwel feminine energie. Dit is hun kern. Andere mensen zijn echte switches: beide energieën voelen voor hen comfortabel.


Verlangen ontspringt daar waar energie stroomt, tussen polen within een persoon of tussen twee personen. Chemie ontstaat door polariteit: de wisselwerking tussen twee verschillende polen, twee verschillende krachten. De masculine energie en de feminine energie zijn voorbeelden van zulke krachten. Waar een persoon die de masculine energie belichaamt en een persoon die de feminine energie belichaamt samenkomen, ontstaat een dans tussen deze polen, een stroom van energie. Dit is waar de vonk ontspringt, waar intimiteit opbloeit, connectie versterkt wordt en verlangen voelbaar is in elk deel van je lichaam.


Benieuwd naar jouw essentie, jouw core energy? Wil je leren hoe je deze energie kan laten stromen, in jezelf en tussen jou en je (bed)partner? In onze workshop ‘Intimate Breath’ gaan we hier op in. Deze workshop is een unieke samenwerking met Ruben Ouderikmanspoel, ademhalingsexpert en -coach. Lees meer over de workshop op zijn website: Intimate Breath (airacademy.online).

Ruben Ouderikmanspoel tijdens een van zijn workshops


bottom of page